Καγκελάρι στα Κουκούλια Άρτας

.

Σπανακόπιτα (παραλλαγή μπλατσάρας)



Υλικά
για τη ζύμη

350 γρ. καλαμποκάλευρο
1,5 φλιτζάνι αλεύρι κοινό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
μια πρέζα αλάτι
νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ. τσαγιού)
για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι φρέσκο
300 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλ. δυόσμο ψιλοκομμένο
½ φλ. ελαιόλαδο
πιπέρι
αλάτι (αν χρειαστεί)

Εκτέλεση
Αναμειγνύετε το καλαμποκάλευρο με το κοινό αλεύρι και το αλάτι. Kάνετε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνετε το λάδι και λίγο – λίγο νερό. Ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο – λίγο νερό μέχρι να πάρετε μια λίγο σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Την κάνετε μπάλα και την αφήνετε σκεπασμένη για 1 ώρα. Kρατάτε λίγη (περίπου ½ φλ. τσαγιού) για να φτιάξετε τον χυλό.
Λαδώνετε ένα ταψί (30 με 35 εκατοστά). Αν έχετε με σούστα το προτιμάτε, γιατί θα την ξεφορμάρετε πιο εύκολα. Χωρίζετε την ζύμη σε μικρότερα τεμάχια και ένα – ένα την απλώνετε στο ταψί, κάτω και γύρω – γύρω ως τα χείλη περίπου του ταψιού. Τρυπάτε με ένα πιρούνι και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (200ο C) για 15 περίπου λεπτά.
Ζεματάτε, ψιλοκόβετε και στραγγίζετε το σπανάκι. Το αναμειγνύετε με όλα τα υπόλοιπα υλικά και απλώνετε τη γέμιση στη βάση της πίτας. Διαλύετε την ζύμη που κρατήσατε σε χλιαρό νερό και ρίχνετε το χυλό πάνω στη γέμιση. Ψήνετε την πίτα στους 180 βαθμούς για 45 με 60 λεπτά. Αφήνετε λίγο να κρυώσει και την ξεφορμάρετε σε πιατέλα.
Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε την πίτα νηστίσιμη, αρκεί να αφαιρέσετε από την γέμιση την φέτα. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αυξήσετε το αλάτι.

πηγη εδώ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...